Gdy lato zbliża się ku końcowi, grzybiarze zacierają ręce. Nie dziwimy się, że grzybobranie staje się dla niektórych pasją. Świeże powietrze, piękne krajobrazy i satysfakcja z własnoręcznie zebranych grzybów to wielka przyjemność, którą docenia wielu Polaków. Wśród grzybów polskich można spotkać takie, które wyglądają niepozornie, ale mogą okazać się niebezpieczne. Krowia morda, czyli sarniak świerkowy lub dachówkowaty, jest jednym z nich. Ten gatunek uważany za delikates, niestety łatwo pomylić z trującymi. Sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na jego zbiór!
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/16937-krowia-morda-delikates-czy-niebezpieczenstwo-sprawdz-zanim-wyruszysz-na-grzyby