Skocz do zawartości

Syrop lawendowy – pyszny przepis od naczej Czytelniczki!


Rekomendowane odpowiedzi

Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy.


Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/11841-syrop-lawendowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Zawiedziona
Fatalny przepis! Gotowanie (nawet na małym ogniu i pod przykryciem) sprawia, że olejki eteryczne odpowiadające za "piżmowy" zapach lawendy ulatują razem z parą, a w syropie pozostaje jedynie gorzkawy, ziołowy smak przypominający smak szałwii. Za to powietrze w kuchni staje się nie do zniesienia, od nadmiaru olejków szczypie w oczy i powoduje ból głowy. Za drugim razem spróbowałam jedynie zalać lawendę zagotowanym i ciepłym (ale nie wrzącym) syropem i zostawić na noc, a potem przecedzić tak, jak widziałam w przepisie na syrop z czarnego bzu. Oczywiście wtedy używamy mniej syropu na szklankę kwiatów, by aromat był intensywny. Było dużo lepiej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...