Pomocnik Ogrodnika Napisano 4 Sierpień 2021 Share Napisano 4 Sierpień 2021 Mieczyki (Gladiolus) to rodzaj roślin bulwiastych (cebulowych) z rodziny kosaćcowatych (Iridaceae) występujący w wielu regionach świata – głównie w Europie, Azji mniejszej i Afryce. W jego skład wchodzi ok. 300 gatunków roślin oraz jeszcze więcej mieszańców. Wśród nich najbardziej znany jako roślina ozdobna jest mieczyk ogrodowy (Gladiolus x hybridus). Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/cebulowe/9417-mieczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Emeryt 62 lata Napisano 4 Sierpień 2021 Share Napisano 4 Sierpień 2021 U mnie co roku te kwiaty pięknie wyrastają po posadzeniu w ziemi Za każdym razem pryskam je środkiem p/grzybicznym do czasu jak zaczynają pojawiać się kwiatostany I tu pojawia się problem jak zaczynają kwitnąć kwiaty są chore i takie suche Na dodatek łodyga i liście zaczynają brązowieć Dlaczego tak mam co roku skoro próbowałem wszystkiego ? Mój e-mail darek47_47@tlen.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi