Jak wykorzytać cukier w ogrodzie? 6 sprytnych patentów!
-
Popularne aktualnie
-
Odpowiedzi
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez Kalathea: Bardzo ciekawy artykuł, mnóstwo ważnych informacji dotyczących właściwej pielęgnacji tej rośliny, świetnie wzbogacił moją wiedzę. Mam gatunek scutellaria od ponad dwóch miesięcy i nawet nie wiedziałam, że ten krzaczek jest aż tak wymagający co do oprawy, kupiłam go na początku wakacji... w Biedronce. Przyznam jednak, że zupełnie nieświadomie nie popełniłam wszystkich tych niewybaczalnych błędów i roślinka wygląda zjawiskowo, ma ok. 50 cm wysokości, w wielu miejscach ukazały się już nawet małe zalążki nowych listeczków i jestem bardzo zadowolona. Zaopiekowałam się nią, polegając na swojej intuicji, całe szczęście, że jej przy tej okazji nieświadomie nie zamordowałam. Kupując ją, nawet nie wiedziałam jak się nazywa, bo akurat wybrałam tę, która nie miała etykiety i dopiero przy kasie musieli sobie z tym poradzić ;) Na razie wszystko jest z nią w jak najlepszym porządku, ale prawdziwym sprawdzianem będzie okres grzewczy..., nawilżacz powietrza jest już w drodze, a wcale nie kupowałam go z myślą o tej roślinie, tylko o całej mojej kolekcji kalathei i filodendronów; cieszę się, że ostatecznie przyda się i temu krzaczkowi ;) W każdym bądź razie, jestem bardzo wdzięczna za ten artykuł, bo był dla mnie bardzo cenny. Dziękuję i pozdrawiam -
Komentarz dodany przez Iwona: Bardzo ciekawy artykuł, mnóstwo ważnych informacji dotyczących właściwej pielęgnacji tej rośliny, świetnie wzbogacił moją wiedzę. Mam gatunek scutellaria od ponad dwóch miesięcy i nawet nie wiedziałam, że ten krzaczek jest aż tak wymagający co do oprawy, kupiłam go na początku wakacji... w Biedronce. Przyznam jednak, że zupełnie nieświadomie nie popełniłam wszystkich tych niewybaczalnych błędów i roślinka wygląda zjawiskowo, ma ok. 50 cm wysokości, w wielu miejscach ukazały się już nawet małe zalążki nowych listeczków i jestem bardzo zadowolona. Zaopiekowałam się nią, polegając na swojej intuicji, całe szczęście, że jej przy tej okazji nieświadomie nie zamordowałam. Kupując ją, nawet nie wiedziałam jak się nazywa, bo akurat wybrałam tę, która nie miała etykiety i dopiero przy kasie musieli sobie z tym poradzić ;) W każdym bądź razie, jestem bardzo wdzięczna za ten artykuł, bo był dla mnie bardzo cenny. Dziękuję i pozdrawiam -
Przez WiktoriaMaria · Napisano
To ciekawe rozwiązanie – zielone dachy faktycznie mogą wpływać na temperaturę w domu. Warto sprawdzić szczegóły i zobaczyć, czy są dostępne dofinansowania. Z pewnością jest to opcja warta rozważenia przy remoncie lub wymianie dachu. Co do remontu, to mogą się tez przydać bezolejowe środki smarne https://www.lapena.pl/oferta-kategoria/lakerinia-proszkowa/ -
Komentarz dodany przez Benia: Floksy! Zabrakło floksów :) -
Komentarz dodany przez Grażyna Piechuta: Wszystkie piękne nagrodzone rośliny ale najbardziej podobała osobiście jeżówka pełna purpurowa .Chciałabym mieć w swoim ogrodzie te piękną roślinę.Kocham jeżówki i posiadam wiele gatunków i kolorów.Ta pełna jest wyjątkowa . -
Przez Pomocnik Ogrodnika · Napisano
Nowe trendy ogrodowe właśnie miały swoją premierę na wystawie Zieleń to Życie 2025. Zobacz, które rośliny podbiły serca jury, zdobyły medale i wyróżnienia. Te odmiany wkrótce zobaczysz w każdym centrum ogrodniczym i modnym ogrodzie. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/abc-ogrodnika/aktualnosci-z-branzy/19406-nowe-trendy-ogrodowe-na-2026-rok-ogloszone-te-odmiany-wygraly-konkurs-roslinnych-nowosci-2025 -
Komentarz dodany przez Lucyna: Zawsze przesianym popiolem z palonego drewna plus woda, tak jak radzicie. Jesli robi sie to systematycznie i "na swieżo" to chemoa niepotrzebna. Przesiany, miekka szmatka,z eby szyby ne porysowac. Dziekuje, ze ten sposob zamiesciliscie, jest skuteczny i zdrowy!i -
Brudna szyba w kominku psuje cały urok palącego się ognia? Nie martw się – czyszczenie jej może być łatwiejsze, niż myślisz. Sprawdź, jak i czym skutecznie pozbyć się sadzy, aby znów cieszyć się widokiem płomieni. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/porady-domowe/19328-jak-wyczyscic-szybe-kominka-skuteczne-sposoby-i-preparaty -
Komentarz dodany przez Lucyna: Wspaniala witryna! Bardzo duzo konkretnych wiadomosci, to cenne.Dziękuję! Niedlugo zamierzam "dorobic sie" wlasnego ogrodu, glównie zamierzam posadzic ziola i rosliny wspomagające zdrowie(+ niewiele drzew) wiec będe wiedziala . gdzie sie zwrocic, po kupno i porade, co obok czegi sadzic. Bo o ile dosć dobrze znam ich działanie... o tyle nie bardzo się orientuję, co "lubi" obok czego rosnac...a ktore wzajemnie sie nie znosza. Bo i tak bywa. -
Miodunka (Pulmonaria) to rodzaj byliny zaliczany do rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae). W naturze występuje głównie na terenach południowej Europy. To bardzo często spotykana roślina w polskich ogrodach. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/byliny/3139-miodunka
-
-