Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Jedyny skuteczny trik na ślimaki. Rozsyp w ogrodzie, a mięczaki szybko "zmiękną"

Rekomendowane odpowiedzi

Ślimaki potrafią w jedną noc zrujnować ogród, niszcząc liście, łodygi i młode rośliny. Przez lata testowałam różne metody – od skorupek jajek po pułapki piwne – ale żadna nie przynosiła oczekiwanych rezultatów. Dopiero jedno rozwiązanie okazało się skuteczne i pozwoliło mi raz na zawsze pozbyć się tych uciążliwych mięczaków. Jeśli masz dość walki z żarłocznymi szkodnikami i chcesz ochronić swoje uprawy, koniecznie poznaj sposób, który w końcu przyniósł efekty.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/pielegnacja/ochrona-roslin/17909-jedyny-skuteczny-trik-na-slimaki-rozsyp-w-ogrodzie-a-mieczaki-szybko-zmiekna

Komentarz dodany przez Tojatoja:
Pani Maju, moich ślimaków nie odstraszają żadne wymienione rośliny. Aksamitki zjadają do gołej ziemi, nie wiem czemu z takim uporem internet propaguje nieaktualną informację? Lawendy wprawdzie nie jedzą, ale chronią się pod nią w ciągu dnia przed wypadami na grządki warzywne. Pozostałe też niezbyt im smakują, ale to nie znaczy, że ich obecność w ogrodzie coś zmienia. No chyba że nie sadzi się nic innego, to zostawią nasz ogród w spokoju i pójdą do sąsiada. Ale trawa i tuje też im nie smakują :) nie trzeba siać nagietków