Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Czego nie lubi skrzydłokwiat? Błędy w uprawie i sposoby jak go ratować

Rekomendowane odpowiedzi

Twojemu skrzydłokwiatowi coś dolega? Żółte liście, brak kwiatów, a może schnące końcówki? Nie martw się! Podpowiemy Ci, jak uniknąć typowych błędów i sprawić, by znów zachwycał.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-w-mieszkaniu/17504-czego-nie-lubi-skrzydlokwiat-bledy-w-uprawie-i-sposoby-jak-go-ratowac

Komentarz dodany przez Ela:
Otrzymałam w prezencie piękny okaz skrzydłokwiatu o czerwonych liściach. Kwiat przesadziłam do trochę większej doniczki z jednym otworem na dnie. Kwiat obsypałam świeżą ziemią do roślin doniczkowych kupioną w markecie budowlanym. Nie wsypałam na dno kulek keramzytu gdyż akurat nie miałam. Kwiat podlałam wodą z kranu ale nie dodałam nawozu. Po dwóch tygodniach kwiat zaczął chorować, część czerwonych kwiatów czernieje, usycha, nowe liście nie pojawiają się. Doniczka stoi na parapecie okna od strony wschodniej , ponieważ jesienią jest zbyt mało słońca w głębi mieszkania. Chcę uratować ten piękny okaz, co począć aby zatrzymać brązowienie i obsuszanie kwiatów a nawet zielonych liści. Czy może błędem jest podlewanie wodą z kranu? Czy poprawiła by się jego kondycja gdybym zraszała liście i kwiaty wodą która stoi 2 dni w butelce obok doniczki. Czy mogę ponownie przesadzić kwiat a na dnie umieścić drenaż z keramzytu? Czy wywiercić więcej dziur w dnie doniczki? Nie rozumiem gdzie leży problem.