Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Jesienne sadzenie borówki – krok po kroku i bez błędów. Koniecznie pamiętaj o jednym

Rekomendowane odpowiedzi

Zaskakująco wiele osób popełnia ten sam błąd – sadzi borówki jak inne krzewy owocowe, nie zważając na ich wyjątkowe potrzeby. Tymczasem to roślina o szczególnych wymaganiach, która odwdzięczy się tylko wtedy, gdy zadbamy o odpowiednie warunki. Jesień to świetny moment na sadzenie borówek, ale trzeba to zrobić z głową. Sprawdź, czego nie wolno pominąć, jeśli chcesz cieszyć się słodkimi, soczystymi owocami.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/19392-jesienne-sadzenie-borowki-krok-po-kroku-i-bez-bledow-koniecznie-pamietaj-o-jednym

Komentarz dodany przez Grzegorz:
Posadziłem 5 krzzaków borówki, jedna była wysoka około 2 m, na początku miała dóżo bardzo pięknych owoców, a póżniej z każdym rokiem, było coraz mniej owoców. W ostatnim roku było tylko garść owoców. Co roku stosuję nawóz specjalny do borówek. Krzaki wyścielam szpilkami z sosny. Pozostałe krzaki są nie udane, plony były bardzo słabe i nie rorastały się. W tym roku wykopałem je i wsadziłem nowe. Po wykopaniu starych krzaków zauważyłem, że wogóle nie miały korzeni, dosłownie była grudka wielkości pięści i w tych grudkach było dużo białych kuleczek. Dwa lata temu na wiosnę na jednym z tych pozostałych, były ładne duże owoce, ale w penym momencie zaczęły więdnąć i opadły. Nie wiem jaka jest przyczyna, że brak jest przyrostów, starałem się wycinać stare gałęzie, ale młode pędy nie wyrastały. Proszę o wskazanie moich błędów, żeby nie popełniać ich w następnych latach.