Pomocnik Ogrodnika Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Bukszpan wiecznie zielony (Buxus sempervirens) jeszcze do niedawna znajdował się w czołówce roślin wykorzystywanych do tworzenia żywopłotów. Obecnie wciąż jest gatunkiem popularnym, chociaż jego znaczenie spada z roku na rok na korzyść m.in. żywotników, grabów i cisów. Jest to nie tylko kwestia mody, ale coraz większych problemów bukszpanów ze szkodnikami żerującymi na liściach, szczególnie ćmy bukszpanowej. Podpowiadamy, jak radzić sobie z tym problemem! Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/pielegnacja/ochrona-roslin/11609-cma-bukszpanowa-i-inne-szkodniki-bukszpanow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jamaika Napisano 16 Lipiec 2019 Share Napisano 16 Lipiec 2019 Niestety ćma bukszpanowa zaatakowała Warszawę w 2017roku. Przywozi się chłam z Holandii i Chin bez atestów. Lotnisko obok gdzie nie ma dezynfekcji. Bukszpany niestety muszę wyciąć, bo nie będę się truł opryskiem. Mechaniczne zbieranie to prace syzyfowe. Co dwa tygodnie trzeba pryskać mocnym środkiem, który niewiele skutkuje. Pajęczynę się trudno zbiera, a pułapki feromonowe to półśrodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość piotr Napisano 31 Lipiec 2019 Share Napisano 31 Lipiec 2019 a ja nie widze niczego zlego w opryslu. w czerwcu pryskałem polysect bukszpan i mam spokoj, chociaz byly jakies gasienic ale padły. fakt, trzeba pamiętac, by powtarzac oprysc co ok, 3 tygodnie ale to lepsze niż reczna walka z nimi czy wyciecie krzewow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sempervirens Napisano 3 Sierpień 2019 Share Napisano 3 Sierpień 2019 Sorry, ale robicie jakąś aferę z tym szkodnikiem. Co kilka lat jakiś robal ma swoje 5 minut. !0 lat temu to był czas szrotówka kasztanowcowiaczka, później kilka insektów miało swoje 5 minut, a teraz przyszła pora na ćmę bukszpanową. Każdy z tych "najeźdźców" początkowo dziesiątkował swoje rośliny żywicielskie, ale po jakimś czasie (choć naukowcy w to wątpili) przyroda zawsze dawała sobie z nim radę. Szkodniki nie wyginą, ale jeśli przez kilka lat padnie trochę bukszpanów, to trudno :) Ja i tak ich nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jadwinia Napisano 9 Październik 2019 Share Napisano 9 Październik 2019 Afery? Rok temu cma bukszpanowa zżarła mi krzewy. Załamka. pomny doświadczeń w tym roku chcialem tego uniknąc. kupiłem substrala na bukszpan i stosowałem 3 miesiące. pojawily się znowu, cos tam uszcznęły ale nieistotne. niestety u sasiada w ogoródku bukszpan poszedł ... . pułapek czy innych nie używam, bo bukszpan jest dla ozdoby, a nie choinka. z tego względu ten produkt do dla mnie zbawienie. tylko jak pryskałbym częściej, co 2-2,5 tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość michał Napisano 20 Październik 2019 Share Napisano 20 Październik 2019 polecam polysect bukszpan ćmę. latwy w uzyciu, raz na kilkanaście dni do 3 tygodni i ma się spokój z gasienicami ćmy. w tym roku uzywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 25 Październik 2019 Share Napisano 25 Październik 2019 Też to zastosowałem. Zadziałał lepiej niż mopolan. Łatwy w użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marzec 2020 Share Napisano 21 Marzec 2020 Witam serdecznie. Chciałabym prosić o wypełnienie ankiety dotyczącej ćmy bukszpanowej. Wyniki pomogą mi w napisaniu pracy inżynierskiej. Dotyczy ona osób, które miały z nią styczność ale i nie tylko. Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. https://forms.gle/nUxvSeB1k1ebL9u5A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pociągi Szymusia Napisano 25 Maj 2020 Share Napisano 25 Maj 2020 https://youtu.be/OebmFvWEja4 - na krzaku https://youtu.be/IXyS7xnAHGU - na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość basia Napisano 1 Czerwiec 2020 Share Napisano 1 Czerwiec 2020 czy jeżeli cały bukszpan stracił liscie bo został zaatakowany przez szkodnika to należy go wyciać czy jest nadzieja że odzyska liście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kojanko@o2.pl Napisano 25 Kwiecień 2021 Share Napisano 25 Kwiecień 2021 A może ktoś doświadczył brązowienia listków na całych krzewach bukszpanow i ich zamierania? Co jest przyczyną takiej choroby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi