Hebe w ogrodzie i w doniczce
-
Popularne aktualnie
-
Odpowiedzi
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez Gość: Gdzie te zdjęcia wymienione w liście odmian??? -
Przez Pomocnik Ogrodnika · Napisano
Klarkia (Clarkia spp.), znana również jako godecja czy dzierotka, to rodzaj niezwykle dekoracyjnych, jednorocznych roślin kwitnących należący do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae). Ich naturalnym środowiskiem są ciepłe regiony zachodnich Stanów Zjednoczonych, głównie Kalifornia, gdzie porasta słoneczne łąki i zbocza. W ogrodach uprawiana jest głównie jako roślina rabataowa i na kwiat cięty. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/jednoroczne-dwuletnie/18243-klarkia-godecja-dzierotka -
Komentarz dodany przez Iwona: Dobry artykuł. Można się dużo dowiedzieć. -
Komentarz dodany przez Dana: W jakim miesiącu sadzić sadzonki , gdzie je mogę kupić . -
Phyla nodiflora (Phyla nodiflora) nazywana czasem lippią repens, to płożąca bylina należąca do rodziny werbenowatych (Verbenaceae). Pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Ameryki, choć obecnie często spotykana jest także w Afryce. Dzięki swojemu dywanowemu pokrojowi jest chętnie uprawiana jako roślina okrywowa, stanowiąc doskonałą alternatywę dla trawnika. Sprawdza się zarówno w przydomowych ogrodach, na skarpach, jak i w donicach. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/byliny/17814-lippia-repens-phyla-nodiflora -
Komentarz dodany przez Michał: Dzień dobry. Mam takie pytanie. Niedawno posadziłem floksy do podłużnych doniczek na balkonie. Balkon wychodzi na stronę południową. Nie wiem czemu, ale kwiaty kompletnie uschły i póki co nie kwitną. Już odkąd je kupiłem i dotarły do mnie, były słabo wybarwione. Oglądałem korzenie i wyglądają na zdrowe. Posadziłem je w standardowej ziemi ogrodowej, która wg informacji zamieszczonej na opakowaniu ma pH 5,5-6,5. Użyłem również perlitu ogrodniczego jako drenaż na spodzie donic i trochę wymieszałem z ziemią dla spulchnienia. Perlit ma pH około 7. Glebę wymieszałem też z nawozem Substral Osmocote Burza Kwiatów. Czy takie warunki uprawy są w porządku i czy mogę coś zrobić by kwiaty zaczęły kwitnąć? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. -
Komentarz dodany przez Sabina: marantana, zamiokulis niestety nie nadają się na wschodni balkon - sprawdziłam, zdecydowanie lepiej rosną dalej od okna. -
Uprawa roślin w mieszkaniu to prawdziwa sztuka, która wymaga zrozumienia potrzeb naszych zielonych przyjaciół. Wschodnie okno oferuje unikalne warunki, które mogą być idealne dla wielu gatunków. Od delikatnych storczyków po zioła kuchenne – każda roślina znajdzie tam coś dla siebie. W tym artykule dowiesz się, jakie rośliny najlepiej prosperują w tych warunkach i jakie błędy unikać, by cieszyć się zdrowymi i pięknymi roślinami przez cały rok. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-w-mieszkaniu/15283-jakie-rosliny-domowe-wybrac-na-parapet-wschodni-kwiaty-na-lekko-zacienione-okno -
Komentarz dodany przez Mangan: Użyj faceta bez nasienia-jaki będzie efekt?Gdzie prawda o obecnie stosowanych metodach produkcji.MONSANT i powolne wymieranie natury .Mam tylko nadzieję że nasiona winogron znalazły swoje miejsce w banku nasion. -
Winogrona bezpestkowe, z ich słodkim smakiem i wygodą spożywania, zyskały popularność na całym świecie. Jednak wokół nich narosło wiele mitów i nieporozumień, szczególnie w kontekście modyfikacji genetycznych (GMO). W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/15398-gmo-czy-nie-poznaj-prawde-o-winogronach-bez-pestek-ja-jem-bez-obaw
-
-