Które narzędzia ogrodowe musisz mieć? Podpowiadamy!
-
Popularne aktualnie
-
Odpowiedzi
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez Gosia Kamień: Ja orchidee podlewam normalnie, jak każdy inny kwiat doniczkowy - konewką od góry - i działa super. Polecam postawić doniczkę na wyższej podstawce z kamieniami, żeby tam ściekała woda i niech sobie sama odparowuje. Jedynie przy nawożeniu robię kąpiel ;) Pozdrawiam -
Przez Pomocnik Ogrodnika · Napisano
Falenopsis, inaczej zwany "ćmówką", to jeden z najpopularniejszych storczyków w naszych domach. Jego wyjątkowy wygląd i stosunkowo łatwa pielęgnacja sprawiają, że chętnie zdobi parapety i półki. Jednak, aby cieszyć się zdrową rośliną i jej obfitym kwitnieniem, trzeba wiedzieć, jak prawidłowo ją podlewać. Nieodpowiednia ilość wody może prowadzić do gnicia korzeni lub ich przesuszenia. Sprawdź, jak zadbać o nawadnianie falenopsis, aby roślina rozwijała się w pełni i zachwycała pięknymi kwiatami. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-w-mieszkaniu/17736-zasady-podlewania-falenopsis-jak-robic-to-prawidlowo-aby-storczyk-kwitl-dluzej -
Komentarz dodany przez Bogdan.: TAK . znalazłem wszystko co chciałem. -
Komentarz dodany przez Mary: Kocham ropuchy i cieszę się gdy je widzę! Odkąd je mam, to mam czysty ogród. Musze tylko uważać gdy koszę bo czasami siedzą w trawie. Nie ma się czego bać, one nie gryzą! -
Komentarz dodany przez Tomek: Świetny artykuł, za który bardzo dziękuję. Od dawna szukałem informacji z czym sadzić begonię. Poprzedniej wiosny wysiałem je po raz pierwszy i znowu chcę to zrobić ze względu na piękno kwiatów. -
Begonie to bez wątpienia niezwykłe rośliny – mają egzotyczny wygląd, kwitną nieprzerwanie od wiosny do późnego lata, a do tego przyciągają uwagę efektownymi liśćmi w różnych kolorach i kształtach. Czemu nie wykorzystać ich do tworzenia kompozycji w doniczkach? Warto spróbować, bo wcale nie są kłopotliwe w pielęgnacji. A do tego można stracić głowę patrząc na niesamowicie zróżnicowane barwy ich kwiatów... tyle jest nowych, ciekawych mieszańców! Zobacz, co można wyczarować z begonii i z jakimi roślinami je zestawiać – mamy dla Ciebie 10 pomysłów do wykorzystania. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-na-balkon/16020-10-pomyslow-na-begonie-w-doniczkach-baw-sie-liscmi-i-kwiatami -
Przez WiktoriaMaria · Napisano
Masz rację, czasami artykuły podają zalecenia, ale nie wyjaśniają dokładnie, dlaczego warto je stosować. Jeśli chodzi o koszenie trawnika rzadziej, jak wskazano w poradniku OTOP, jest to zalecenie związane z ekosystemem trawnika i jego bioróżnorodnością. Koszenie trawnika zbyt często zaburza naturalny rozwój roślin, a także zmniejsza przestrzeń dla dzikich kwiatów i roślin, które są ważne dla zapylaczy, takich jak pszczoły. -
Komentarz dodany przez Ewa: Brakuje mi opisu czy nasiona potrzebują światła do kiełkowania -
Ostróżka ogrodowa, wyniosła (Delphinium elatum syn. x cultorum) to wysoka bylina, należąca do rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae). Występuje zarówno w Europie (środkowej i wschodniej) jak i w Azji (Syberia, Chiny, Mongolia). Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/katalog-roslin/byliny/9532-ostrozka-ogrodowa -
Komentarz dodany przez Paweł J.: Pierwsze słyszę o ogrodzie arktycznym - naprawdę super inspiracja 👍 Tylko moim zdaniem pagórki w takim nasadzeniu to rzecz niezbędna, a nie opcjonalna. Pozdrawiam
-
-