Pomocnik Ogrodnika Napisano 16 Wrzesień 2020 Share Napisano 16 Wrzesień 2020 Chyba każdy z nas widział plamy na liściach kasztanowca, nie każdy jednak wie co jest przyczyną tych uszkodzeń. Sprawcą całego zamieszania jest mały motylek – szrotówek kasztanowcowiaczek, który zawędrował do nas prosto z południa Europy. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/pielegnacja/ochrona-roslin/3233-szrotowek-kasztanowcowiaczek-grozny-szkodnik-kasztanowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marek Napisano 16 Wrzesień 2020 Share Napisano 16 Wrzesień 2020 to bzdura ,że nie ma skutecznych środków na tego robala. Prowadzę u siebie od 4-ech lat doświadczenia z opryskiem środkami owadobójczymi i okazuje się , że jeden zabieg środkiem systemicznym po kwitnieniu załatwia sprawę. Niestety nikt z kim na ten temat rozmawiałem ( naukowcy z ior-u, gazet rolniczych, przedstawicieli producentów chemii ochrony roślin) nie chce nic zty zrobić. Moje kasztanowce gubią liście dopiero w pażdzierniku po naturalnym zżółknięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aldona Ostrowska Napisano 23 Lipiec 2021 Share Napisano 23 Lipiec 2021 W dniu 16.09.2020 o 20:04, Gość marek napisał: to bzdura ,że nie ma skutecznych środków na tego robala. Prowadzę u siebie od 4-ech lat doświadczenia z opryskiem środkami owadobójczymi i okazuje się , że jeden zabieg środkiem systemicznym po kwitnieniu załatwia sprawę. Niestety nikt z kim na ten temat rozmawiałem ( naukowcy z ior-u, gazet rolniczych, przedstawicieli producentów chemii ochrony roślin) nie chce nic zty zrobić. Moje kasztanowce gubią liście dopiero w pażdzierniku po naturalnym zżółknięciu. Czy może Pan coś więcej na ten temat powiedzieć ? Jaki preparat, na co pryskać i kiedy ? Będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi