Skocz do zawartości

Okra, piżmian jadalny | Uprawa w ogrodzie i w doniczce na balkonie


Rekomendowane odpowiedzi

Okra to pyszne i zdrowe warzywo, które w Polsce nadal jest dosyć mało znane. Okra cieszy się ogromną popularnością w Azji oraz Afryce. U nas nie jest uprawiana na skalę przemysłową ze względu na swoje duże wymagania cieplne. Jednak z powodzeniem możemy ją uprawiać amatorsko w przydomowym warzywniku. Okrę znali i uprawiali już Egipcjanie ponad 3 tysiące lat temu. Choć jej uprawa wymaga zaangażowania i troski, to okra potrafi bardzo ładnie plonować również w naszym klimacie. To oryginalne warzywo można wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek, gulaszy warzywnych lub grillować. Poznaj zasady uprawy okry!


Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/10157-okra-pizmian-jadalny-uprawa-w-ogrodzie-i-w-doniczce-na-balkonie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość LaskaOkraska
Widziałam okrę jako składnik dań azjatyckich. Nie sądziłam, że tę roślinę można kupić w Polsce. Nie miałam już zielonego pojęcia, że można jej uprawiać :) Tu znalazłam nasiona: https://sklep-nasiona.pl/okra-ketmia-jadalna.html Kupię i spróbuję. Dzięki za inspirację!!! (kolejny raz) :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...