Skocz do zawartości
Mróz Woda Borówka Truskawka Pomarańcza Morela Jabłko Ciemny zielony Ziemia Węgiel
Pomocnik ogrodnika

Te grzyby sa trujące

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzyboznawca
Trochę prawdy, trochę bzdur. Borowik ponury jest grzybem jadalnym. Oczywiście nie na surowo. Nie poleca się właściwie spożywać na surowo żadnych grzybów z wyjątkiem pieczarki i borowika szlachetnego, co ja szczerze polecam. Borowik szatański (skąd nazwa truciciel?) w najgorszym razie jest niejadalny, a prawdopodobnie zupełnie nieszkodliwy. Za to niezwykle rzadki (dwa stanowiska w Polsce) i wbrew zakazom zbierany i zjadany w Sudetach. Autor zapomniał o zasłonakach i innych grzybach trujących. Zapomniał również napisać o o "niezwykłych" właściwościach muchomora czerwonego, uznawanego za grzyb magiczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Alain
Dzięki za opis i zdjęcia grzybów. U nas w ogródku w trawie co roku rosną muchomory jadowite. Wyglądały pięknie jak pieczarki. Gdyby nie wasz opis bym się nieźle oszukał. Dobrze że nie zrobiłem z nich potrawki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie pojawiają się jakieś pieczarki - ale też bym ich nie zjadła i czasem jakiś muchomor. Na szczęscie nie jestem fanką grzybów, ale uwielbiam je zbierać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Karola
Nieprawdziwe informacje. Pierwszy grzyb z listy to na pewno "siniak" a nie "szatan". Siniak ma czerwono-pomarańczowy spód a po przekrojeniu robi sie właśnie siny lub niebieski. Szatan jest bardzo podobny do młodego prawdziwka. Ma jasny spód i robi sie różowy po przekrojeniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość DrJaszczur
O tyle o ile szanuję stronę zielony ogródek oraz doceniam często dobre ich porady, o tyle ten artykuł z grzybami zawiera stek bzdur, i osoba go pisząca wykazała się mizerną znajomością z zakresu mykologi :O Nawet jeśli by pisać językiem łopatologicznym al'a dla nowicjuszy grzybobrań, i "chuchać na zimne", to dalej ten artykuł zasługuje na miano jedynie mieszającego w głowach... :/ Opis Borowika ponurego razi w szczególności: Borowik ponury (Boletus luridus) To grzyb potocznie nazywany "siniakiem". Jest podobny do jadalnych borowików, ale po dotknięciu sinieje. Na jego powierzchni powstają sine plamy, które ciemnieją – czasem przybierając nawet czarą barwę. W polskich lasach borowik ponury nie jest zbyt powszechny, ale czasem można go spotkać na podłożu wapiennym. Często pojawia się w pobliżu dębów i buków. Grzyb nie jest mocno trujący i w niektórych krajach jest spożywany. Nawet jednak długo gotowany może powodować wymioty i problemy z żołądkiem. Po pierwsze Borowik chociażby ceglastopory Wspaniały i jadalny grzyb też sinieje po dotknięciu więc już samo to wyklucza poprawność tego opisu... Nadal wiele osób myli, mimo zdecydowanej różnicy w siedlisku, oraz innym sposobie zabarwienia grzyba widocznym świetnie po jego przekroju, właśnie Borowika ceglastoporego i Borowika ponurego, jednakże nie kończy się to niczym złym w skutkach dla zdrowia, i sporo osób zwyczajnei nie wie nawet że zjadło ponurego (jedynie z nazwy ;) grzyba ) gdyż Borowik ponury jest jadalny !!! i nie szkodliwy, i nie wymaga niczego więcej jak większość jadalnych grzybów, czyli już po tej nawet 10 minutowej, bądź bardzo powolnej 20min.-owej obróbki cieplnej jest zupełnie nie szkodliwy dla zdrowia, do tego prawie tak smaczny i wartościowy jak B. ceglastopory !!! Oba te grzybki pod warunkiem że ZNA SIĘ ICH CECHY można bardzo łatwo rozróżnić od trującego, ale niezwykle rzadkiego Borowika SZATAŃSKIEGO !!! który to ewentualnie mógł by się zwać "SZATANEM" - z racji nazwy, ale już nie smaku bo wcale nie jest tak "szatańsko niesmaczny". A koleżance z komentarza o imieniu KAROLA, która zapewne mówi o Goryczaku żółciowym, nie potrafiąc go właściwie Ani nazwać ani opisać... :( nie wiadomo czemu (posmak to nie wszystko) nazywając go BŁĘDNIE "SZATANEM", gdyż mamy już BOROWIKA SZATAŃSKIEGO !!! i dla niego zarezerwowana być powinna potoczna nazwa "szatan" ! Więc nie wiadomo z którego tomu wiedzy ludowej pochodzą takie brednie... i proszę nie powielać takich herezji w internecie, wszyscy na tym skorzystamy :) Herezji podobnych do tej jak kolejna nawet nie umowna nazwa "Siniak", Więc zachęcam do lektury nim ktoś powieli nieprawdę... ;) Dla przykładu: skoro znam co najmniej kilkanaście jadalnych siniejących grzybków i pokaże je Pani, to jak je Pani oznaczy ?!?!? Siniak 1, Siniak 2, Siniak 5..... Siniak 7,- też jadalny i tak do 15 czy więcej "SINIAKÓW" ?!?!? :D Zachęcam do pisania porad jedynie osoby Kompetentne naprawdę..... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Popularne aktualnie

  • Odpowiedzi

    • Gość lubuszanin
      kreozot jest pochodzenia naturalnego a wiadomo wszystko co naturalne jest bardzo szkodliwe i nasza szlachetna unia broni lud prcujący przed tymi naturalnymi truciznami :0 już biorą się za nikotynę, przyjdzie czas na alkohol w końcu na mięso. Ostatecznie zamontują każdemu miernik stężenia metanu. Będzie to wyglądało tak: Zadzwoni komórka: "Dzień dobry, odnotowaliśmy w Pana otoczeniu nawracające wysokie stężenie szkodliwego dla atmosfery metanu, czy nie spożywał Pan może zakazanych produktów spożywczych jak mleko (od krów które masowo produkują metan gł. czynnik ocieplenia klimatu), alkohol lub mięso" I wtedy może do Ciebie dotrze że już dawno jesteś biorobotem. *)
    • Gość Zawiedziona
      Fatalny przepis! Gotowanie (nawet na małym ogniu i pod przykryciem) sprawia, że olejki eteryczne odpowiadające za "piżmowy" zapach lawendy ulatują razem z parą, a w syropie pozostaje jedynie gorzkawy, ziołowy smak przypominający smak szałwii. Za to powietrze w kuchni staje się nie do zniesienia, od nadmiaru olejków szczypie w oczy i powoduje ból głowy. Za drugim razem spróbowałam jedynie zalać lawendę zagotowanym i ciepłym (ale nie wrzącym) syropem i zostawić na noc, a potem przecedzić tak, jak widziałam w przepisie na syrop z czarnego bzu. Oczywiście wtedy używamy mniej syropu na szklankę kwiatów, by aromat był intensywny. Było dużo lepiej.
    • Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/11841-syrop-lawendowy
    • Gość Piotr
      Rzadko kiedy komentuje, ale naprawdę mnie natchnęliście ;) Zaczynam szukać nasion!
    • Japoński chrzan wasabi to znana i lubiana bardzo pikantna przyprawa. Choć jest najczęściej kojarzona z sushi, to można ją wykorzystywać się ją do wielu innych smacznych dań. Wyrazisty smak wasabi jest wyjątkowy, co sprawia, że jest znany nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jeśli mamy ogród, warto spróbować jego samodzielnej uprawy, gdyż wasabi, które najczęściej znajdujemy w polskich sklepach, zawiera stosunkowo niewiele czystego, zmielonego korzenia, a sporo innych dodatków. Nie zwlekaj i zaplanuj własną przygodę z japońskim, zielonym chrzanem! Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/10086-uprawa-japonskiego-chrzanu-w-ogrodzie-zrob-wlasne-wasabi
  • Kto jest online? (Zobacz pełną listę)

    Brak zarejestrowanych użytkowników online

×
×
  • Dodaj nową pozycję...