Trampolina ogrodowa dla dzieci i dorosłych | Jak wybrać i na co uważać?
-
Popularne aktualnie
-
Odpowiedzi
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez C: Pellet z tego gówna za 2000? Z odpadów? Nawet gdyby był za darmo to bym nim nie palił. Poza tym pellet dębowo-bukowy kosztuje 1500 brutto. -
Komentarz dodany przez Pompa ciepła: Walić pellet jak będzie kosztował 700 to może znów zacznę palić pelletem -
Przez Pomocnik Ogrodnika · Napisano
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i poszukiwania alternatywnych źródeł energii, pellet z łuski słonecznika staje się coraz bardziej popularny. Ale czy jest to tylko chwilowa moda, czy może trwała zmiana w sposobie myślenia o ogrzewaniu naszych domów? Przyjrzyjmy się bliżej temu "zielonemu paliwu". Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/porady-domowe/15102-pellet-ze-slonecznika-tansza-i-ekologiczna-alternatywa-dla-tradycyjnych-paliw -
Komentarz dodany przez Gavron: Palety to ekstra temat. Nie róbmy niepotrzebnych odpadów jak możemy je wykorzystać! U mnie sprawdziły się palety w połączeniu z płytami MPB - zostały mi po wykańczaniu altanki. Zrobiłem plecki do ławek i blaty do stołów. Właśnie palet użyłem do podstawy blatów. Jest ekstra :) -
Palety dają duże możliwości projektowe i aranżacyjne. Z palet buduje się nie tylko stoliki, ławy, fotele, ale nawet leżaki, ogrodowe bary i tarasy. Projekty są łatwo dostępne w internecie – wystarczą umiejętności majsterkowania i w ciągu jednego dnia można zbudować cały zestaw. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/wokol-domu/mala-architektura/7511-meble-z-palet-jak-je-zrobic-porady-i-10-pomyslow -
Komentarz dodany przez Gavron: Ja jestem fanem robienia elementów architektury ogrodowej z "odpadów". Po remoncie altany zostały mi resztki płyt MPB - genialnie sprawdziły się jako blaty do niskich stolików (podstawy zrobiłem z palet - jak sugerowaliście w innym wpisie) i "plecki" do ławek. Są super, bo się nie rysują i łatwo się je czyści - wystarczy przetrzeć. Może ktoś skorzysta z mojej porady :) -
Komentarz dodany przez dred: Ale po co walczyć ze stonogami murowymi w ogródku? Autor ma jakieś fobie? -
Stonoga murowa to niepożądany gość w wielu domach. Jej obecność często wskazuje na problem z wilgocią, który może prowadzić do rozwoju pleśni i grzybów. W tym artykule dowiesz się, jak skutecznie zwalczyć stonogę murową i jak zapobiegać jej pojawianiu się w przyszłości. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/porady-domowe/15109-stonoga-murowa-czyli-owad-pancernik-i-jak-go-zwalczyc-z-domu -
Komentarz dodany przez Zapraszam na praktyki: "Aby stworzyć idealną podbudowę pod kostkę brukową, niezbędne jest posiadanie odpowiedniej wiedzy i skrupulatnej organizacji." No właśnie a autor wiedzy żadnej na ten temat nie ma i wprowadza w błąd, czemu nie ma mowy o kruszywie bazowym grubszej frakcji i najlepiej kruszywie łamanym i dopiero kruszywo wysiewkowe. I co ma pielęgnacja kruszywa i kolor do tego skoro to będzie niewidoczne pod kostką. Autor pisze ale sam nie wie co, pasowałoby iść na tydzień robić przy kostce to by się nauczył. Nic nie napisane o zagęszczeniu terenu. Poza tym bez odpowiedniego sprzętu nie zaczynaj roboty typu niwelator, zagęszczarka, koparka do korytowania terenu... -
Komentarz dodany przez Daga: Na zdjęciu z prawej strony w kółku przedstawiono sadzonki aksamitki, zwanej też turkiem, a nie werbeny patagońskiej. Poza tym z własnego doświadczrnia wiem, ze werbena patagońska fantastycznie sama się wysiewa, raz kupiłam ją w doniczce i od tej pory rozsiała mi się po całym ogrodzie. Nawet ściółka z kory jej nie przeszkadza, też wyrasta. Naprawdę obywa się bez stratyfikacji w lodówce, załatwia to zimowy mróz. Przy naszych łagodnych zimach co roku kilka roślin przeżywa i odbija z ubiegłorocznej karpy korzeniowej, tak więc polecam scinać wiosną uschnięte kwiatostany, a karpy zostawiać, 80% pewności, że rośliny z nich odbiją. Naprawdę kwitnące werbeny są przepiękne!
-
-