Skocz do zawartości
Mróz Woda Borówka Truskawka Pomarańcza Morela Jabłko Ciemny zielony Ziemia Węgiel
Pomocnik ogrodnika

Uprawa bananowca w doniczce

Rekomendowane odpowiedzi

Bananowce są bardzo wdzięcznymi roślinami, które możemy uprawiać w donicach na tarasie czy w ogrodzie zimowym. Istnieją także odmiany, które wytrzymują duże spadki temperatury, popularne szczególnie wśród miłośników egzotyki w ogrodzie. Bananowce możemy sami łatwo uzyskać z nasion. Ich późniejsza pielęgnacja także nie jest trudna.


Pełna treść artykułu pod adresem:
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-na-balkon/5210-uprawa-bananowca-w-doniczce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł
Trzeba też pamiętać o dobrym nawozie do owoców na przykład, czy roślinek. My nie szczędzimy tych z Fructusa i zawsze się ładnie przyjmują i rosną :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kate
Właśnie czeka mnie pierwsze przesadzanie Musa Tropicana, wzrost liści zdecydowanie spowolnił, białe korzenie już zaczęły wychodzić przez otwory donicy, a wiosna to podobno najlepszy okres na przesadzanie. W co konkretnie powinnam się zaopatrzyć, by przygotować odpowiednie podłoże dla bananowca? Nie posiadam jeszcze absolutnie nic :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Hanna
Kate, możesz mu po prostu dać nawozu do roślin zielonych, np. fructus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna
Kupiłam niedawno bananowca- miał na szycie piękny, duży rozwijający się liść. Teraz wypuszcza kolejne, ale już dużo mniejsze. Różnica jest na prawdę spora. Mogę mu jakoś pomóc, żeby nowe liście również były takie duże?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Andrzej
Jak zadbać w okresie zimowym? Doświetlanie? Nawadnianie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Jola
Proszę o pomoc. Dwa tygodnie temu dostałam w prezencie banowca, zupełnie nie wiem o co mu chodzi:końcówki robią sie syche a liście dziwnie skręcają sie do środka. Dodam tylko że postawiłam go na parapecie. Co robić ? Pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Popularne aktualnie

  • Odpowiedzi

    • Gość lubuszanin
      kreozot jest pochodzenia naturalnego a wiadomo wszystko co naturalne jest bardzo szkodliwe i nasza szlachetna unia broni lud prcujący przed tymi naturalnymi truciznami :0 już biorą się za nikotynę, przyjdzie czas na alkohol w końcu na mięso. Ostatecznie zamontują każdemu miernik stężenia metanu. Będzie to wyglądało tak: Zadzwoni komórka: "Dzień dobry, odnotowaliśmy w Pana otoczeniu nawracające wysokie stężenie szkodliwego dla atmosfery metanu, czy nie spożywał Pan może zakazanych produktów spożywczych jak mleko (od krów które masowo produkują metan gł. czynnik ocieplenia klimatu), alkohol lub mięso" I wtedy może do Ciebie dotrze że już dawno jesteś biorobotem. *)
    • Gość Zawiedziona
      Fatalny przepis! Gotowanie (nawet na małym ogniu i pod przykryciem) sprawia, że olejki eteryczne odpowiadające za "piżmowy" zapach lawendy ulatują razem z parą, a w syropie pozostaje jedynie gorzkawy, ziołowy smak przypominający smak szałwii. Za to powietrze w kuchni staje się nie do zniesienia, od nadmiaru olejków szczypie w oczy i powoduje ból głowy. Za drugim razem spróbowałam jedynie zalać lawendę zagotowanym i ciepłym (ale nie wrzącym) syropem i zostawić na noc, a potem przecedzić tak, jak widziałam w przepisie na syrop z czarnego bzu. Oczywiście wtedy używamy mniej syropu na szklankę kwiatów, by aromat był intensywny. Było dużo lepiej.
    • Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/kuchnia-z-ogrodka/11841-syrop-lawendowy
    • Gość Piotr
      Rzadko kiedy komentuje, ale naprawdę mnie natchnęliście ;) Zaczynam szukać nasion!
    • Japoński chrzan wasabi to znana i lubiana bardzo pikantna przyprawa. Choć jest najczęściej kojarzona z sushi, to można ją wykorzystywać się ją do wielu innych smacznych dań. Wyrazisty smak wasabi jest wyjątkowy, co sprawia, że jest znany nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jeśli mamy ogród, warto spróbować jego samodzielnej uprawy, gdyż wasabi, które najczęściej znajdujemy w polskich sklepach, zawiera stosunkowo niewiele czystego, zmielonego korzenia, a sporo innych dodatków. Nie zwlekaj i zaplanuj własną przygodę z japońskim, zielonym chrzanem! Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/10086-uprawa-japonskiego-chrzanu-w-ogrodzie-zrob-wlasne-wasabi
  • Kto jest online? (Zobacz pełną listę)

    Brak zarejestrowanych użytkowników online

×
×
  • Dodaj nową pozycję...