Pomocnik Ogrodnika Napisano 11 Luty 2020 Share Napisano 11 Luty 2020 Nasiona mango kiełkują prawie zawsze – pod warunkiem, że pestki zasadzimy zaraz po wyjęciu ich z owocu. Należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż mango zacznie kiełkować dopiero po około 3 tygodniach. Dowiedz się, jak w 10 krokach wyhodować własne drzewko mango z pestki. Pełna treść artykułu pod adresem: https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-w-mieszkaniu/957-krok-po-kroku-uprawa-mango-z-pestki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ekhem123 Napisano 11 Luty 2020 Share Napisano 11 Luty 2020 To w końcu mam użyć mieszanina piasku z torfem 2:1 czy mieszanina ziemi ogrodniczej, torfu i perlitu (2:1:1)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 20 Luty 2020 Share Napisano 20 Luty 2020 W artykule była nieścisłość. Już poprawiliśmy. Najlepsza do kiełkowania pestek mango jest mieszanka ziemi ogrodniczej, torfu i perlitu (2:1:1). Można kupić gotowe, lekkie podłoże do wysiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Organ Napisano 20 Luty 2020 Share Napisano 20 Luty 2020 A co dalej ? Po ilu latach będzie owocować? Jak zapylić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ksymena Napisano 16 Czerwiec 2020 Share Napisano 16 Czerwiec 2020 Nie do końca jestem pewna co to znaczyć"szpiczastym końcem do góry" czy to tą stroną gdzie zaczęło kiełkować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość zielonyogrodek.pl Napisano 28 Luty 2021 Share Napisano 28 Luty 2021 Jak wy posadziliście swoje mango. Czekam na Wasze odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laura20 Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 Moja mama posadziła w domu pomarańczę i awokado 😄 Znajduję czasem porady ogrodnicze na http://zorganizowana.pl/. Polecam zajrzeć jak ktoś potrzebuje wskazówek 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xawery Napisano 16 Marzec 2021 Share Napisano 16 Marzec 2021 Zasadzilem i po 4 tygodniach kiełkuje-mam nadzieję że coś z tego wyrośnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sara Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Ja po zjedzeniu mango pestke oczyściłam na tyle ile mogłam i zostawiłam do wyschnięcia. Następnego dnia delikatnie otworzyłam skorupkę i wyjęłam migdał - delikatnie nic nie uszkadzając zdjęłam z niego brązową "skórkę" by nie zgniło mi nic. Tak przygotowaną pestkę zwinełam trochę mokrym ręcznikiem papierowym a następnie umieściłam to w woreczku foliowym który "wypełniłam" powietrzem i porządnie zawiązałam. Co 4-5 dni a czasem więcej jak zapomniałam wymieniałam ręcznik i worek na świeże - gdy zaczęło szybciej kiełkować i korzenie (a później łodyga) zaczeły się przebijać przez ręcznik wymieniałam częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Filip Napisano 13 Kwiecień 2021 Share Napisano 13 Kwiecień 2021 Pomocny artykuł dla cierpliwych sadowników możba nie przykrywać doniczki i w taki sposób ja otrzymałem roślinę o około 5 tygodniach. Jeszcze nie zaczęłem jej przybliżać do okna ale jutro zacznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aga Napisano 27 Kwiecień 2021 Share Napisano 27 Kwiecień 2021 Naczytałam się o pestkach - jak doprowadzić do wykiełkowania .. zabieram się do swojej pesteczki a tu ta da wykiełkowała już w owocu :) - wielka fasola . Już posadziłam - ciekawe jak sobie poradzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Katanna Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Próbowałam kiełkowania pestki mango według identycznego sposobu. Ładnie wyrosło, ale niestety sama roślina nie przetrwała już zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 15 Grudzień 2021 Share Napisano 15 Grudzień 2021 Moje Mango z pestki po dwóch latach ma już 90cm.liście od połowy po 45cm podlewam raz w tygodniu,ziemia zwykła kwiatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdaniem Czytelnika Napisano 28 Czerwiec 2024 Share Napisano 28 Czerwiec 2024 Komentarz dodany przez Justyna: Włożyłam świeżo wyjętą, nie zbyt dokładnie oczyszczoną pestkę do doniczki w której rośnie od lat bambus i zapomniałam o niej. Po kilku miesiącach mam drzewko około 70 cm. Rośnie pięknie 😉 Podłożem jest ziemia torfowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi